Основното јавно обвинителство – Охрид поднесе Предлог за определување мерка – Притвор за лицето кое му нанесе тешки телесни повреди на чуварот на МЈП „Проаква“

Скопје, 15 Септември 2014

Надлежното Основно јавно обвинителство – Охрид донесе Наредба за спроведување истрага против едно лице за сторено кривично дело – Убиство во обид, од член 123 став 2 точка 1 во врска со член 19 став 1 од Кривичниот законик на Република Македонија.

Осомничениот на ден 14 септември 2014 година , без причина и повод, физички го нападнал чуварот на Meѓyoпштинcкoтo јaвнo пpeтпpиjaтиe „Проаква“ – Охрид, додека вршел службената должност, при што со неколку удари со тврд предмет – камен и употреба на нож му нанел тешки телесни повреди.

Основното јавно обвинителство – Охрид, сметајќи дека се исполнети условите од Законот за кривична постапка, односно дека постои опасност од бегство и од повторување на стореното дело, до судијата на предходна постапка поднесе и Предлог за определување на мерка – Притвор.

Постапката на надлежниот обвинител продолжува во насока на утврдување на сите релевантни факти и околности во извршеното кривично дело.

ЈАВНО ОБВИНИТЕЛСТВО НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА

Основното јавно обвинителство – Гевгелија поднесе Предлог за определување на мерка – Притвор против странски државјанин за сторено кривично дело – Фалсификување исправа

Скопје, 15 Септември 2014

На ден 14.09.2014 година во Основното јавно обвинителство Гевгелија, од страна на Министерството за внатрешни работи поднесена е кривична пријава против едно лице, државјанин на Република Србија, за сторено кривично дело – Фалсификување исправа по чл.378 ст.3вв ст.1 од Кривичниот законик на Република Македонија.

Имено, осомничениот управувал возило со бугарски регистарски ознаки, и истото имало фалсификуван идентификациски број и лажна сообраќајна дозвола.

По увидот во кривичната пријава и доказите кон неа, ценејќи дека постојат околности што укажуваат на опасност од бегство, поради тоа што се работи за државјанин на друга држава, надлежниот обвинител до Основниот суд во Гевгелија поднесе Предлог за определување мерка – Притвор против осомничениот.

По поднесениот предлог, Основниот суд во Гевгелија донесе Решение со кое на осомничениот му е определен притвор во траење од осум дена.

 

ЈАВНО ОБВИНИТЕЛСТВО НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА

Завршен увид од Основното јавно обвинителство – Радовиш за инцидентот во кој е употребен службен пиштол

Скопје, 15 Септември 2014

Основното јавно обвинителство – Радовиш изврши увид на лице место во кривично правниот настан што се случи овој викенд во Радовиш во кој полициски службеник при извршување на службена должност рани едно лице. Надлежниот обвинител ги обезбеди сите траги и докази врз основа на кои во наредните денови  Основното јавно обвинителство – Радовиш ќе донесе соодветна јавнообвинителска одлука.

ЈАВНО ОБВИНИТЕЛСТВО НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА

Основното јавно обвинителство – Гостивар спроведе активности за сторено кривично дело Тешка кражба

Скопје, 15 Септември 2014

Основното јавно обвинителство -Гостивар донесе Наредба за спроведување на истрага против две лица на возраст од 18 години за сторено кривично дело – Тешка кражба.

По поднесената кривична пријава на ден 7 септември годинава од страна на Полициската станица – Гостивар, Основното јавно обвинителство -Гостивар утврди дека осомничените од куќата на оштетениот во с.Чајле одзеле поголема количина на злато и златен накит.

Против двете лица надлежниот јавен обвинител поднесе и Предлог за изрекување на мерка -Притвор, по што судијата за претходна постапка на Основниот суд во Гостивар донесе Решение со кое е определен краткотраен притвор до 48 часа.

ЈАВНО ОБВИНИТЕЛСТВО НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА

Основното јавно обвинителство – Скопје поведе постапка против едно лице за лажно претставување

Скопје, 12 Септември 2014

По поднесената кривична пријава од страна на Министерството за внатрешни работи, Основното јавно обвинителство – Скопје до надлежниот суд поднесе Предлог за определување мерка – Притвор против едно лице кое, со намера за себе да прибави корист, лажно се преставувало како инспектор од Управата за јавни приходи и побарало да му бидат исплатени парични средства во износ од 3.000,00 денари во текот на месец август и 6.000,00 денари во текот на месец септември 2014 година. За стореното осомничениот се гони за сторено кривично дело – Лажно претставување.

Судијата на предходна постапка од Основниот суд Скопје донесе Решение со кое на осомничениот му определи мерка – Притвор во времетраење од 8 дена.

ЈАВНО ОБВИНИТЕЛСТВО НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА

Основното јавно обвинителство -Тетово поднесе Обвинителен акт против едно лице за сторено кривично дело Тешки дела против општата сигурност

Скопје, 12 Септември 2014

По спроведената истрага за кривичниот настан што се случи на 13 јуни годинава, во дежурната просторија на Полициската станица за безбедност на патниот сообраќај во Тетово кога едно лице го загуби животот, Основното јавно обвинителство Тетово до надлежниот суд поднесе Обвинителен акт против едно лице за сторено кривично дело – Тешки дела против општата сигурност од член 299 став 2, а во врска со член 288 став 3 в.в. со став 1 од Кривичниот законик на Република Македонија.

Против обвинетото лице е поднесен и Предлог за продолжување на мерката Притвор, по што надлежниот суд донесе Решение за продолжување на мерката – Притвор, согласно одредбите на Законот за кривична постапка.

ЈАВНО ОБВИНИТЕЛСТВО НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА

Основното јавно обвинителство – Скопје поднесе Обвинителен акт за инцидентот во кафе бар „Њу Орлеанс“

Скопје, 13 Август 2014

Во врска со инцидентот во кафе бар „Њу Орлеанс“ во Старата скопска чаршија, што се случи на 4 овој месец, Основното јавно обвинителство – Скопје, до Кривичниот суд – Скопје поднесе Обвинителен акт за сторено кривично дело – Насилство од чл.386 ст.3 в.в.ст.1 од Кривичниот законик, против две лица и Предлог за продолжување на мерката – Притвор за еден од обвинетите.

ЈАВНО ОБВИНИТЕЛСТВО НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА

Основното јавно обвинителство – Куманово донесе Наредба за спроведување на истражна постапка и Предлог за одредување на мерка Притвор против тројца државјани на Република Франција

Скопје, 11 Август 2014

На ден 7.08.2014 година, на граничниот премин Деве Баир, при контрола на тројца државјани на Република Франција на излез од Република Македонија, од страна на овластени службени лица од Царинската управа на Република Македонија, пронајдена е наркотична дрога.

Постапувајќи по поднесената кривична пријава од Царинската управа на Република Македонија, дека како соизвршители сториле кривичнo делo – Неовластено производство и пуштање во промет наркотични дроги, психотропни супстанции и прекурсори од член 215 став 1 в.в.со чл.22 од Кривичниот законик, Основното jавно обвинителство – Куманово донесе Наредба за спроведување истражна постапка.

По извршениот распит на осомничените во координација со други надлежни органи, надлежното јавно обвинителство, до судијата на претходна постапка при Основен суд Куманово, поднесе Предлог за определување на мерка Притвор.

ЈАВНО ОБВИНИТЕЛСТВО НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА

Соопштение

Скопје, 01 Август 2014

Основното јавно обвинителство Скопје по допрен глас, а во врска со информацијата објавена во медиумите за наводна корупција при финансирање на политичка партија, оформи предмет заради проверка на наводите изнесени од страна на лицето Загорац Тумбовски.

Дополнително на 08.05.2014 година до Основното јавно обвинителство – Скопје поднесена е кривична пријава од Социјалдемократскиот сојуз на Република Македонија против Гордана Јанкуловска – министер во Владата на Република Македонија за кривично дело – Злоупотреба на службена положба и овластување од чл. 353 ст. 3 од КЗ и кривично дело – Даночно затајување од чл. 279 ст. 2 од КЗ.  Оваа  кривична пријава е приклучена кон веќе формираниот предмет за истиот кривично правен настан, бидејки во истата се наведува дека Гордана Јакуловска во својство на службено лице – генерален секретар на политичката партија ВМРО-ДПМНЕ ја искористила својата службена положба и ги пречекорила границите на своите службени овластувања прибавувајки за себе противправна имотна корист. Во пријавата се наведува дека таа во два наврати од лицето Загорац Тумбовски на 06.12.2006 година на име донација на политичка партија ВМРО-ДПМНЕ примила 30.000 евра и на 20.12.2006 година по истиот основ примила 50.000 евра. Паричните средства не ги уплатила на сметка на политичката партија ВМРО-ДПМНЕ, ги задржала за себе, со што прибавила значителна имотна корист, а бидејќи не ги пријавила како свој приход одбегнала да плати данок. Во прилог на кривичната пријава во фотокопија доставени се две каса прими зголемени на А 4 формат, со посебен предлог дека истите дополнително ќе бидат доставени до вешто лице заради вршење на графолошко вештачење.

Постапувајќи по допрен глас и по кривичната пријава на 02.05.2014 година е извршен увид во предметот на Основен суд Скопје 1 – Скопје, КОК бр. 25/09 против Ј.Р, Т.И, З.Т и Б.С, за сторено кривично дело – Перење пари и други приноси од чл. 273 ст. 2 од Кривичниот законик. Од увидот се констатира дека во списите на предметот не се наоѓаат двете каса прими од З.Т од 06.12.2006 година и 20.12.2006 година за донација од вкупно 80.000 евра, како што беше објавено во медиумите.

По разгледување на доставената кривичната пријава, прилозите кон истата, направениот увид во судскиот предмет и прилозите објавени во јавните медиуми, Основното јавно обвинителство – Скопје наоѓа дека нема основи на сомнение дека се исполнети битни елементи на било кое кривично дело за кое гонењето се презема по службена должност. Имено, за да постои кривично дело – Злоупотреба на службена положба и овластување од чл.353 потребно е сторителот да има својство на службено лице согласно чл.122 од Кривичниот законик, односно потребно е да наводен сторител има јавни овластувања во правното лице, политичката партија ВМРО-ДПМНЕ, дадени со закон или пропис донесен врз основа на закон да му се доверени вршења јавни овластувања, кога должноста  ја врши во рамките на тие овластувања.

Пријавената Гордана Јанкуловска, како генерален секретар на политичка партија во пријавеното време, за тоа дело го немала тоа  законски определено својство. Во конкретниот случај ниту во Законот за политичките  партии, ниту во друг закон не се предвидени такви овластувања на генералниот секретар. Во Статутот на политичката партија ВМРО-ДПМНЕ  во чл.17 не стои одредба според која  генералниот секретар е орган на партијата, туку истиот според одредбите на Статутот по функција е член на Извршниот комитет на партијата, при што неговите надлежности исклучително се  само во доменот на адмистративно – технички работи.

Од  преземените проверки во конкретниот случај нема докази дека се примени пари од страна на  пријавената и истите незаконито задржани.

Од друга страна, бидејки и во наводите на кривичната пријава се тврди дека паричните средства се примени на нелегален начин, па и да било така, на така остварени приходи не може  да се пресметува и наплатува законски пропишан данок и не може кривично да се одговара за кривично дело – Даночно затајување од чл.279 од КЗ. Доколку и би се утврдило дека Гордана Јанкуловска примила парични средства во име на политичката партија ВМРО-ДПМНЕ и истите не ги внела во партиската каса, може евентуално да се работи за исполнување на битните елементи на кривичното дело – Затајување од чл.239 од Кривичниот законик, за кое гонењето се презема по приватна тужба или по предлог за гонење од оштетен до јавното обвинителство, а кој не е доставен во законски рок.

Од извршените проверки, исто така, не произлегоа основи на сомнение дека од страна на приjaвенaта е сторено друго кривично дело, поврзано со финасирање на политички партии, ниту друго кривично дело за кое се гони по службена должност, поради што Основното јавно обвинителство – Скопје одлучи да не поведува кривична постапка.

                                                             ОСНОВНО ЈАВНО ОБВИНИТЕЛСТВО – СКОПЈЕ

Основното јавно обвинителство – Скопје започна со активностите по пријавата на Министерството за здравство

Скопје, 31 Јули 2014

Во врска со актуелната состојба околу појавата на бактеријата листерија, на ден 25.07.2014 година до Основното јавно обвинителство – Скопје од страна на Министерството за здравство е поднесена кривична пријава против непознат сторител.

Основното јавно обвинителство – Скопје започна со активностите по пријавата. Од подносителот е побарано да достави дополнителни докази што ќе бидат од значење за понатамошната постапка. Со оглед на специфичноста на случајот, обвинителството вклучи стручни лица кои треба да помогнат во постапката.

Јавно обвинителство на Република Македонија

Page 1 of 41234